De Slachthuisbuurt verandert. In de sociale huurwoningen van de voormalige arbeiderswijk zijn afgelopen decennia veel nieuwe bewoners komen wonen. Veel bewoners kennen elkaar slecht en een ontmoetingsplaats in de wijk ontbreekt.
In de Verhalenkeuken ontwikkelen kunstenaars theatrale vormen om verhalen en talenten uit de wijk in kaart te brengen én een podium te bieden. 5eKwartier wil de culturele rijkdom van de wijk beleefbaar maken. Tevens bouwt 5eKwartier met de brede school De Talenten en welzijnsorganisatie DOCK aan een inspirerend en gastvrij nieuw buurtcentrum.
De Verhalenkeuken bestaat uit vijf deelprojecten. Bij ieder project richten we ons op nieuwe deelnemers, terwijl het publiek blijft groeien. In twee jaar tijd bouwen we zo op organische wijze aan een groeiend netwerk van actieve bewoners.
De Verhalenkeuken was voer voor discussie en onderzoek; zo heeft Domein voor Kunstkritiek de Verhalenkeuken uitvoerig behandeld in hun werkgroep ‘de kwaliteit van community art’ waar zij focusten op de artistieke kwaliteit van community art, heeft het onderzoekscentrum Community Art Lab Utrecht veel aandacht voor het project gehad en is het project uitvoerig behandeld op verschillende symposia zoals SKOR, Ymere Taskforce, en het internationale community arts symposium The Next Step op 30 juni 2010 in Utrecht (georganiseerd door o.a. Boekman Stichting, Kunstenaars&CO, Domein voor Kunstkritiek, TIN, Universiteit Utrecht, Community Art Lab Utrecht)
Verhalenkeuken 1 | Sept – Okt 2008
De opening van het nieuwe buurthuis De Hamelink
In twee maanden werkt 5eKwartier samen met bewoners toe naar de opening van het nieuwe multifunctionele buurtcentrum De Hamelink. Buurtbewoners ontwerpen en maken hun eigen vlag voor het buurthuis. Als openingshandeling worden ruim 600 vlaggen over het nieuwe schoolplein getrokken. Ondertussen geven leerlingen van brede school De Talenten, hun ouders en buurtbewoners een theatraal concert.
Verhalenkeuken 2 | Nov – Dec 2008
Opening buurtrestaurant
Elk gerecht heeft een verhaal. Met dit uitgangspunt maakt Titia Bouwmeester drie korte documentaires van buurtbewoners die hun lievelingsgerecht bereiden. Siham maakt Pastilla terwijl ze vertelt over haar dromen als jong meisje in Marokko, Rozien maakt Makloeba en haalt herinneringen op aan haar ouderlijk huis in Koerdisch Irak. Ellie maakt ‘Jan in de zak’ een voedzaam gerecht wat ze at als jong meisje tijdens de crisisjaren.
Met buurtbewoners en leerlingen van bredeschool De Talenten maken kunstenaar Joke Schole en Rozien Salah tafelkleden met tekeningen en foto’s van moeders uit de wijk
Verhalenkeuken 3 | Feb – Mei 2009
Het geheugen van de Slachthuisbuurt
Wie kent het verhaal achter de foto? In buurtcentrum De Hamelink hangen honderden foto’s die de geschiedenis van de Slachthuisbuurt verbeelden. Een kiekje van 100 jaar geleden toen het Slachthuis werd gebouwd of een recente foto van de sloop. Buurtbewoners zijn welkom om het verhaal achter de foto’s te vertellen, of om hun eigen foto’s toe te voegen. Een groeiende tentoonstelling met foto’s en verhalen brengt de geschiedenis van de Slachthuisbuurt tot leven.
Aan de ‘Verhalentafel’ kunnen buurtbewoners hun herinneringen delen. Voor buurtbewoners met een gemeenschappelijk verleden wordt een serie bijeenkomsten georganiseerd waar herinneringen worden opgehaald. Ondermeer voor de groep middenstanders die een winkel had in de wijk. En voor oud-werknemers van het Slachthuis, en de werknemers van NS werkplaats. Voor de eerste generatie arbeiders immigranten, etc. etc. Alle foto’s en verhalen worden gebundeld in het boek ‘Het geheugen van de Slachthuisbuurt. Eind 2009 ontwikkelt 5eKwartier op basis van deze verhalen een locatievoorstelling in leegstaande panden in de wijk.
Verhalenkeuken 4 | Feb – Mei 2009
Liedjes uit de wijk
Vanuit de hele wereld zijn er kinderliedjes naar de Slachthuisbuurt gewaaid. Als je goed luister kun je hier Nederlandse, Afghaanse, Turkse, Irakese, Egyptische en Koerdische kinderliedjes horen. 5eKwartier verzamelt kinderliedjes van jonge en oude bewoners. Iedereen is welkom om zijn of haar liedje te delen. De liedjes worden op nieuw gearrangeerd en op CD gezet.
concept en regie
Titia Bouwmeester
coördinatie:
Geja Muffels, Rozien Salah
muziek
Ted van Leeuwen, Ben Lammerts van Bueren, Peter de Boer, Rajae el Mouhandiz, Han in ’t Land, Tommie Freke, Ruud Souhoka, George Pancras, Alper Kekeç
beeldend kunstenaars
Thijs Koenen, Lotte de Man, Anna van Helsdingen, Joke Schole, Claire Duval, Ulrike Bartels
zakelijke leiding
Ilse van Dijk
productieleiding
Dagmar Oude-Lansink, Nynke Sluijter
foto's
Marisa Beretta, Alex Prooper, Eliane Bots, Ine Boermans
video
Marja Sonneveld
research
Eugene van Erven
verslaglegging
Daniël Bertina, Jaqueline Schadee
ontwerp boek ‘Geheugen van de Slachthuisbuurt’
Lava Amsterdam, Noortje Boer
stage
Sharona Koolen
koks
Thalfa, Saskia, Rachida, Naïma, Arsho, Martha, Gadisha, Dikra, Fatiha, Huzin, Hewie, Muare, Aani, Martha,Hafida, Azeb, Anisa
hostesses
Corrie, Ayhan, Brigitte, Linda, Tonny, Atie, Chahida, Nezla, Stella, Anneke, Iris, Hafida, Loes, Iny, Joke, Els, Myase, Yvonne
met dank aan
Mien, Mary Dreijer, Nel Stevens, Letty de Boer, Carla de Vries, Marjolijn Donkersloot, Diet Moretti-Woudstra, Joke de Groot, Saskia Veenhoven, Frits Popall, Oma Philippo, Liesbeth en Agnes, Corry Berkhout, Rita Berkhout, Fouzia, Thea Dinkla, Janie Steevenhaage, Melik Metintürk, Gülderen Cabar, Bettie, Anneke Nobel, Saskia Veenhoven, Ria Kuipers, Aysel Demiral, Atie de Ruyter, Nacima Khelfi, Hannah-Martha van der Stel, Jos Derissen, Sandra Roozen, Ruud Barnhoorn, Herman Wijkhuisen, Tine Huisman, Selvihan Kayar, Muna Gouled, Fatima Barra, Mustafa Kibar, Marijke , all teachers and pupils of De Talenten
lokale partners
Moedercentrum Doenja (Stichting DOCK), RKB De Talenten, Dagcentrum voor ouderen (SHDH), Wijkraad Slachthuisbuurt,
strategische partners
ICAF, Boekman Stichting, Kunstenaars&CO, Domein voor Kunstkritiek, TIN, Utrecht University, Community Art Lab Utrecht, Kunst en Cultuur Noord-Holland, Domein voor de Kunstkritiek, Noord-Hollands Archief,
met financiële steun van
Pré Wonen, Elan Wonen en Ymere, Kosmopolis, Oranje Fonds, Kunstenaars&CO, Stimuleringsregeling Ruimte voor Contact, VSBfonds, Mondriaan Stichting, Haarlem, Stichting Doen.